Här hittar du Konsultativt stöds favoritappar. Klicka på etiketterna för att hitta appar för olika ändamål och elevgrupper.

tisdag 1 november 2016

Fonemo Foto - en app för uttalsträning med inspelningsfunktion


Fonemo Foto är en app för uttalsträning med inspelningsfunktion. Appen innehåller fotografiska bilder som är sorterade på olika språkljud. Man ett språkljud och var i ordet ljudet eller ljuden ska finnas (början, mitten, slutet eller blandat) och spelar sedan memory med bilderna. Appen kan användas som ett sätt att variera uttalsträningen.Språkljuden som ingår i Fonemo Foto är

b, d, e, f, g, i, k, l, p, r, s, t, u, v, y, sj, tj, rd, rn, rs, rt
Spelar man med sj och tj kan man bara spela med språkljudet i början. Spelar man med e, i, u och y finns språkljudet bara i mitten samt i supradentalerna, rd, rn, rs och rt där språkljudet också finns blandad i mitten eller slutet.
Appen säger orden på memorykorten som man vänder upp. Det finns en inspelningsfunktion som eleven kan använda för att spela in sig själv, lyssna och jämföra. Appen ger ingen feedback på om eleven uttalat ordet rätt. Det behöver finnas en vuxen som tränar tillsammans med eleven för att ge återkoppling och guida eleven till rätt uttal. Inga inspelningar sparas, så fort man gör en ny inspelning försvinner den senaste.  Man kan inte heller spara resultat eller skapa olika användarprofiler.
Fonemo Foto kan ses som en mindre barnslig variant av Fonemixo Pro, men saknar övningen med ordkort.
Appen finns endast för ipad. 

Fonemixo Pro - en app för uttalsträning, med inspelningsfunktion

609503657
Fonemixo Pro är en app som är tänkt att användas i uttalsträning och bör ses som ett komplement till annan uttalsträning. Appen innehåller bilder som är sorterade på olika språkljud. Man väljer ett eller flera språkljud och var i ordet ljudet/ljuden ska finnas (början, mitten, slutet eller blandat). Man kan också välja mellan tre olika svårighetsgrader. Lätt nivå innebär både lättare ord och färre bilder i memoryspelet. Upplevelsen är dock att det är väldigt blandad svårighetsgrad bland orden på en viss nivå.

I appen kan man välja mellan att spela memory med de bilder man har valt eller arbeta med "ordkort", där man kan placera ut bilderna i en ordning och hitta på en berättelse med orden i.
Appen säger orden på memorykorten som man vänder upp. Det finns en inspelningsfunktion som eleven kan använda för att spela in sig själv, lyssna och jämföra. Appen ger ingen feedback på om eleven uttalat ordet rätt. Det behöver finnas en vuxen som tränar tillsammans med eleven för att ge återkoppling och guida eleven till rätt uttal. Inga inspelningar sparas, så fort man gör en ny inspelning försvinner den senaste.  Man kan inte heller spara resultat eller skapa olika användarprofiler.

Pro-versionen innehåller ljuden b, d, f, g, k, l, n, p, r, s, t, v, sj, tj, ng, rd, rn, rs, rt. Det finns även bilder på ord med konsonantkluster, men oftast bara några få av varje. I vissa fall finns inte språkljudet i alla tre ordpositionerna.

Fonemixo finns även som en gratisapp innehållande en demo av fyra olika språkljud. I gratisappen kan du ladda ner önskade språkljud separat med inuti-appen-köp för 9-29 kr/st, om du inte vill ha hela Pro-versionen.

Appen har ett ganska barnsligt utseende. För äldre elever rekommenderas istället appen Fonemo Foto. 

Appen finns både för ipad och androidplattor.

Här hittar du Skolappars recension.

iSequences - en app för att öva olika aspekter av berättande

506624913
iSequences är en app med sekvensbilder. Varje serie sekvensbilder innehåller 3-4 bilder och uppgiften är att lägga dessa i rätt ordning. När man har gjort det kommer det ibland ett extra steg.  Antingen får man se ytterligare tre bilder och välja vilken av dem som passar att komma härnäst i berättelsen eller så ska man svara på en fråga om hur man tror att någon av personerna på bilderna kände sig. Det gör man genom att välja ett ansikte med ett visst ansiktsuttryck kopplat till den känslan. Man kan välja ut specifika bildserier att arbeta med eller sortera på svårighetsgrad och vilken typ av extrauppgift man vill arbeta med. Man kan också skapa egna sekvenser genom att ta ett foto eller lägga till en sparad bild. 

Om man placerar bilderna i fel ordning kommer appen automatiskt att lägga en av bilderna på rätt plats och ge dig fler försök. Det finns möjlighet att stänga av ljud- och bildfeedback på rätt svar. 

Den här appen kan användas i många olika syften. Den kan användas för att:
  • uppmärksamma en elev på orsak-verkan i ett händelseförlopp
  • träna den övergripande strukturen i berättande
  • träna på att bygga ut berättande - vad hände sen?
  • träna tidsord som först, då, sen, till sist
  • arbeta med känsloord och känslouttryck 
  • träna på att berätta i dåtid
  • träna på att sätta rubriker
Appen kräver att en vuxen sitter med eleven och pratar eleven igenom uppgifterna. Syftet behöver också tydliggöras för eleven. Appen saknar inspelningsfunktion och finns på engelska, tyska, franska och spanska. Man kan stänga av tal och text (känsloorden till det extrasteget kommer dock fortsatt stå kvar på engelska).

Appen saknar möjlighet att skapa flera användare. 

Det finns en gratisversion av appen som innehåller alla funktioner men endast 10 bildserier. Betalversionen innehåller 100 bildserier. 

Appen finns för iOS och Android. 

Här hittar du Skolappars recension av iSequences. 

Ljudlek - en app som tränar grundläggande fonologisk medvetenhet

971250620
Ljudlek är en app som är tänkt att träna grundläggande fonologisk medvetenhet och appen utgår från Bornholmsmodellen. I appen kopplas ljuden både till bokstäverna och till praxis-liknande symboler (som en orm för s-ljudet). Appen består av flera delar där det går att träna på att plocka ut initialt ljud, plocka ut finalt ljud och att lyssna efter om ord börjar lika eller olika.
Appen riktar sig till yngre barn, till exempel i förskolan, men går bra att använda även för lite äldre barn än så. Gränssnittet är dock barnsligt. Eleven behöver inte kunna bokstäverna eller orden, utan får detta uppläst.

I övningarna där eleven ska plocka ut initialt och finalt ljud får man välja vilka 2 ljud eleven ska lyssna efter. Det finns då kombination där ljuden är väldigt olika (som F och N) men också kombinationer som är mer lika (som P och B). Barnet får sedan ett antal tecknade bilder som ska sorteras till de 2 ljud som valts. Vid felsvar blandas alla bilder om och eleven får försöka igen. När flera bilder sorterats korrekt har eleven samlat ihop stjärnor, vilket appen firar genom glada animationer.

Appen är inte helt intuitiv och en vuxen behöver starta elevens arbete med appen, till exempel välja ljud och i vissa övningar också visa hur eleven ska göra. Det går inte att spara utan eleven får börja på nytt med övningarna varje gång, men fler elever kan använda samma platta.

Appen finns för Android och iPad.

Bokstavspussel - en app för träning av grundläggande läsförmåga


490184877
Bokstavspussel är en app som kan passa de flesta elever som behöver träna på ljud-bokstav-samband, fonemsyntes och fonemanalys, alltså grundläggande läsförmåga. För äldre elever rekommenderas dock hellre Alfavux, då Bokstavspussel har barnslig feed back.

Eleven får se en bild och samtidigt höra ett ord. Vid bilden finns också ordets bokstäver, som ska läggas i rätt ordning. Det går att få ord och bokstavsljud uppspelade så många gånger som önskas. Rätt svar leder till att hela ordet ljudas ljud för ljud och sedan läses hela ordet upp igen. Fel svar leder till att eleven får nytt försök på samma ord.

Appen är indelad i fyra kategorier: ljudenliga ord, icke ljudenliga ord, ljudstridiga ord och egna ord. Det finns dock inte så många ord i varje kategori, men principen för övningarna är bra.

Det går att anpassa om gemener eller versaler ska användas. Det går också att ställa in så att ledtrådar visas (vilket innebär att eleven får ett visst antal av bokstäverna redan från början) samt vilket ljud som ska spelas upp när eleven löst en uppgift.

Det finns ingen sparfunktion i appen. Appen upplevs som intuitiv och det behövs ingen större introduktion för att en elev ska kunna börja arbeta med den.

Finns till iPhone och iPad.

Länk till skolappars recension: http://www.skolappar.nu/bokstavspussel/

Ordens magi - skriv, lyssna och lek med bokstäver och ord

503881076
Ordens magi är en app där man kombinerar bokstäver till ord och meningar och samtidigt får höra hur det man skriver låter. Den kan användas för att träna fonologisk medvetenhet, tidig läs- och skrivförmåga eller stavning på valfri nivå. Appen kan ge ett ganska barnsligt intryck, men det går till viss del att ändra utseendet i inställningarna. 






Appen har fyra olika lägen.

  • Flyttbara bokstäver: Fri skrivning, bra för övningar i fonologisk medvetenhet. Här kan man leka med att ändra ordning på bokstäver i ord eller lägga till och ta bort bokstavsljud för skapa nya ord samtidigt som man hela tiden får höra det man skrivit.
  • Träna ord: Det ord som ska skrivas står på skärmen och appen läser också upp det. De bokstäver som ingår i ordet är de enda som är markerade på tangentbordet.
  • Omkastade bokstäver: Appen läser upp ordet som ska skrivas. De bokstäver som ingår i ordet dyker sedan upp på skärmen i omkastad ordning och uppgiften är att sätta dem i rätt ordning.
  • Stavningsquiz: Appen läser upp vilket ord som ska skrivas. Alla bokstäver tillgängliga. 
Appen ger ingen återkoppling på felaktiga svar mer än att den hela tiden läser ut det man skrivit. I alla stavningsuppgifter kan man trycka på ett frågetecken för att höra och se nästa ljud. Appen har ett antal inbyggda ordlistor som går använda i de olika stavningsövningarna. Man kan också skapa egna listor genom att skriva och tala in ord.  Det finns ingen begränsning för hur många egna listor eller ord man kan lägga till.

Appen erbjuder många olika inställningsmöjligheter när det gäller skrivytans och tangentbordets utformning. Man kan t.ex. välja om man vill visa hela tangentbordet eller bara utvalda bokstäver och det går att ställa in om eleven ska dra bokstaven med fingret upp till skrivytan eller om det räcker med ett tryck på skärmen.  

Talsyntesen är ibland otydlig och det kan vara svårt att höra vilket ord man ska skriva i stavningsövningarna. Det kan då hjälpa att sänka hastigheten eller ändra tonhöjden.  Appen erbjuder även möjlighet att välja om man vill höra det man skrivit varje gång en bokstav flyttas eller bara när man rör vid ett ord. Det finns då möjlighet att ”skapa undantag” och läsa in eget tal till vissa ord, t.ex. egennamn.

Appen saknar möjlighet att spara, skriva ut eller föra över det skrivna till någon annan app. Det går inte heller att lägga till bildstöd i stavningsövningarna.

Det går att lägga upp flera användare på samma ipad och det går att följa varje användares utveckling.

Appen finns inte för  Android utan endast för iOS.

Här hittar du Skolappars recension av appen.  

Alfavux - en app för läs- och skrivträning hos elever med annat modersmål


806083718
Alfavux är en app som främst passar för lite äldre elever som läser enkla ord. Appen tränar grunderna i läsinlärningen, alltså sambandet mellan ljud och bokstäver och fonemsyntes och fonemanalys. Den är framtagen för elever som inte har svenska som modersmål och det vuxna gränssnittet gör att den kan passa bra för elever som är lite äldre när de börjar lära sig läsa.

Eleven får se en bild och får samtidigt höra ett ord. Under ordet finns ordets bokstäver i fel ordning – uppgiften är att lägga dem i rätt ordning. Genom att trycka på bokstäverna kan man få bokstavsljuden uppspelade. Ordet och bokstavsljuden går att få repeterade så många gånger som önskas. Eleven behöver alltså inte kunna orden och behöver inte vara helt säker på bokstäverna. Om eleven svarar fel ”hoppar” bokstäverna ner igen så att eleven kan försöka på nytt. Rätt svar leder till att hela ordet ljudas ljud för ljud och sedan läses hela ordet upp igen.

I appen finns en nivåindelning som helt bygger på vilka bokstäver som ska tränas. Till exempel nivå 1: silorema, nivå 2: silorema+nuåf och upp till nivå 6 med 28 bokstäver. Det går också att blanda ord från alla nivåer (nivå 7) samt att lägga in egna ord och bilder (nivå 8).

Det finns ingen sparfunktion, men man kan börja på vilken nivå som helst varje gång. Olika elever kan alltså använda samma iPad (ej samtidigt) men behöver då minnas vilken nivå de ska träna på. Appen upplevs som intuitiv och det behövs ingen större introduktion för att en elev ska kunna börja arbeta med den.

I appen finns ord där vokalerna inte riktigt skrivs som de låter, tex o i färgen rosa.

Appen finns ej för Android utan endast för iPad.

Länk till skolappars recension: http://www.skolappar.nu/alfavux/