Här hittar du Konsultativt stöds favoritappar. Klicka på etiketterna för att hitta appar för olika ändamål och elevgrupper.

tisdag 21 februari 2017

Ljuda med Boo - träna uttal av ljud och nonsensstavelser

Ljuda med Boo är tänkt att locka barn i åldrarna 3-6 år till spontan härmning och upprepning av svenska språkljud och enkla stavelser.
I appen väljer man ett ljud eller bygger ihop en konsonant och en vokal till en enkel stavelse. Ljuden symboliseras av bilder (många symboler är samma som i Praxisalfabetet) och motsvarande stor bokstav. Grodan Boo ljudar och visar med munnen hur man gör ljuden eller stavelserna. En av appens styrkor är att den tar hänsyn till koartikulation, det vill säga att munrörelserna för samma ljud ser olika ut beroende på vilka ljud som finns runtomkring. Munnen ser t.ex. inte likadan ut när vi säger B i bi som när vi säger B i bo. 

Man kan spela in och lyssna på sig själv tillsammans med Boo samt få honom att säga stavelserna långsamt, repetera (tre eller fem gånger) eller bara göra munrörelserna utan ljud. Man kan inte spara ljudinspelningarna. En vuxen kan välja vilka ljud som ska vara tillgängliga för barnen att lyssna på/säga efter. För barn som har en begränsad mängd språkljud är det bra att introducera ett mindre antal åt gången.


I fullversionen finns konsonanterna P B T D K G S F V M N L samt vokalerna A E I O U Y Å Ä Ö. Det finns också en gratis provversion som innehåller ljuden P B A E och har något begränsad funktionalitet.

Appen bör ses som ett komplement till uttalsträning med en vuxen. Många av de ledande metoderna för uttalsträning vid dyspraxi förordar att man tränar uttal och munrörelser i riktiga, funktionella och motiverande ord. I Ljuda med Boo blir många av stavelserna nonsensstavelser. Det är också viktigt att barnet får återkommande feedback på när den gör rätt och tips på hur den ska ändra sina munrörelser för att låta mer likt Boo. Appen kan vara ett bra alternativ för barn som inte medverkar till att säga efter eller imitera en vuxens munrörelser eller behöver variation i uttalsträningen.

Här hittar du Appsöks recension av Ljuda med Boo.
Här hittar du mer information från upphovsmannen som är en svensk logoped.
Appen finns både för iOS och Android. Den är utformad för surfplattor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar