Här hittar du Konsultativt stöds favoritappar. Klicka på etiketterna för att hitta appar för olika ändamål och elevgrupper.

onsdag 16 augusti 2017

Språkkistan

Språkkistan är en pekboksapp som förutom svenska innehåller 20 stycken minoritetsspråk som innehåller  300 ord vardera.
Appen är tänkt att främja arbetet med språkstimulering och flerspråkighet på förskolan.

Appen har ett barnlås och som vuxen kan du ställa in två språk samtidigt.
I inställningarna till appen kan man även bestämma hur många bilder som ska synas på översikterna: två, sex,eller tolv.
Man kan lägga in egna ord med egeninspelat ljud till.

De 300 orden är kategoriserade

 som "Vardagsljud" indelat i grupperna , ”Mig själv”, ”Förskola”, ”Kläder”, ”Hem och familj”, ”Mat”, ”Motorfordon och trafik”, ”Årstider”, ”Djur”, ”Högtider och fest” samt ”Från förskola till skola”.

















Ordet läses upp då man trycker på bilden, bilden visas med text på det aktuella språket. 
Varje språk har en egen uppläsare. Man kan sedan lätt växla mellan sitt första och andra språk genom en knapptryckning. På så sätt kan man höra och se ordet på båda språken.



Informationsfilm från Youtube:

tisdag 27 juni 2017

Prizmo Go - fota en text och få den uppläst direkt

Med Prizmo Go är det enkelt att fota en text och få den uppläst med hjälp av talsyntes. Appen använder iOS inbyggda talsyntes och fungerar därför utan internetuppkoppling. Det är lätt att växla mellan olika språk och röster och man kan välja uppläsningshastighet.
Man kan ta en bild direkt i appen, återanvända senast fotade bild i appen eller fotografera en ny. Inga texter eller bilder sparas i appen, men i inställningarna kan man väljer att de foton som tas i appen ska sparas i bildrullen. Därifrån kan man lätt komma åt dem och återanvända dem.
Om något blivit fel i scanningen av texten kan man redigera det innan man startar uppläsningen. Uppläsningen börjar alltid längst upp på sidan, men man kan hoppa fram- och bak i texten en mening i taget med hjälp av rewind- och fast forward-knappar. Man kan också pausa uppläsningen. En gul textmarkör följer med i texten vid uppläsningen och markerar orden allt eftersom de läses upp. Man kan inte ändra färg, utseende eller typsnitt på texten.
För att kunna dela eller kopiera över texten till andra appar krävs betalversionen. Man kan inte klistra in text från andra appar och få den uppläst. I övrigt ingår alla funktioner i gratisversionen av appen. 
Finns endast för iOS. 

Logopeden i skolan har recenserat appen här. 

onsdag 22 februari 2017

Monsterlandet 2



I Monsterlandet 2 får ni träna på motsatsord, till exempel ung/gammal, vass/trubbig. Appen riktar sig till barn som har kommit en bit i sin språkutveckling och rekommenderas specifikt till den som behöver extra träning av begreppsuppfattning eller ordförråd.
Appen består av tre spel: ett motsatsregn, ett memory och ett tivoli.
Spela gärna Monsterlandet 2 tillsammans med barnet. Du kan som vuxen öka möjligheterna till inlärning genom att prata om de ord och begrepp som tränas, och att sedan använda orden i vardagen. 
Nyckelpigorna i spelen ger muntliga instruktioner till varje övning.

Via kugghjulet i varje spel kan kan du sedan välja svårighetsnivå, du väljer mellan lätt och svår.  I spelen Motsatsregn och Memory har du möjlighet till flera val utöver svårighetsgraden.

Här kan du läsa mera om appen på Språka mera.

Monsterlandet 1


Monsterlandet 1 är framtaget av logopeder i samarbete med Specialpedagogiska skolmyndigheten. Den riktar sig till barn i början av sin språkutveckling och rekommenderas specifikt till barn som behöver extra träning av begreppsuppfattning eller ordförråd.
Monsterlandet 1  tränar de vanligaste motsatsorden i ett lugnt tempo. Den kan med fördel användas tillsammans med en vuxen. 
Appen består av tre spel som utspelas på en cirkus, på en tågstation och i en motsatsverkstad.
På cirkusen övas 4 grundläggande motsatsbegrepp genom två monster som representerar varandras motsatser. Uppgiften blir att ge rätt monster rätt föremål tex det stora monstret ska ha den stora blomman.

På tågstationen ska du koppla ihop vagnar till ett lok där varje tågset ska ha två vagnar med ett motsatspar ex en blöt och en torr kanin.

I Motsatsverkstaden får du själv experimentera med begreppen genom att omvandla olika föremål.

Nyckelpigorna i spelen ger muntliga instruktioner.

Via kugghjulet kan du välja svårighetsnivå, du väljer mellan lätt och svår. Via kugghjulet kan du välja vilka motsatspar du vill träna på i cirkusen och i verkstaden.


Här läser du mer om appen på Språka mera som producerar den.

Happi stavar

Appen består av korsord att lösa. 
Korsorden är fördelade efter svårighetsnivå.
Man behöver inte spela sig upp till en svårare nivå utan kan välja nivå från start.

Korsorden har befintliga bokstäver som ska dras till rätt plats. Det finns en möjlighet att visa bokstäverna i korsordet för de elever som tycker att det är svårt att bokstavera orden och istället dra en bokstav till en matchande bokstav  i korsordet.

Alla nivåer går att låsa upp genom att du klickar på kugghjulet/inställningar. Där kan du även välja att ljuda alla bokstäver och att visa stora bokstavsbrickor.
Du väljer mellan gemener eller versaler i varje korsord genom att trycka på knappen med texten ABC

Du kan  välja mellan 9 olika språk. 

Här läser du recensionen på Skolappar

Bokstavslek


I appen tränar du den fonologiska medvetenheten genom att koppla olika ljud till bokstav. 
Bokstavslek är indelad i tre delar: Koppla ljud till bokstav, Stava ordet och Vilken bokstav fattas i ordet?

Ändringar i inställningar görs genom när du öppnar appen genom att trycka på pilknappen uppe i vänstra hörnet i 2 sek. 
Du välja mellan 9 olika språk, om du vill ha ljudet på eller av, gemener eller versaler och svårighetsgrad på övningarna.

Appen ger träning i ordigenkänning, språklig medvetenhet och i att sätta ord på saker. 

Här hittar du recensionen på Skolappar där kan du läsa mer om de olika övningarna.

ClaroSpeak


ClaroSpeak

ClaroSpeak är en talsyntes som ger möjlighet att få text uppläst från ett dokument. Du kan klistra in text från tex webben och få uppläst.
Texten markeras efterhand som den läses upp, ord för ord, meningar eller rullande markering i valfri färg. 
Du kan också få skrivstöd så att talsyntesen läser upp ord och/eller meningar efterhand som du skriver. 
I inställningar ställer du lätt in storlek på text, välja färg på texten och bakgrundsfärg för god kontrast. 

Här kan du läsa recensionen i Appsök

Stava ABC

Appen riktar sig till barn och elever i sin tidiga läs och skrivutveckling. 

Den går ut på att lägga bokstäver i rätt ordning till  bilder. 
Till varje bild finns det läggbokstäver som hör till ordet. Genom att klicka på en bokstav hör man bokstavsljudet som är kopplat till bokstaven. Bokstäverna dras till bokstavsramar under ordet. Om du drar en bokstav till ”fel” ram fastnar den inte.

Det finns tre svårighetsgrader lätt, medel och svår där ordlängden avgör kategori. Inom varje svårighetsgrad måste du klara 15 uppgifter och få 3 stjärnor ifyllda innan du kan nå nästa.

Det finns ytterligare två uppgifter "Hitta bilden" och "Alfabetet". I Hitta bilden ska du utifrån 6 bilder matcha en av dem med ett ord. Alla bilder har en högtalare som läser upp vilket ord bilden visar.
I Alfabetet övas bokstäverna genom att bokstavsnamnen läses upp när man klickar på dem.


Om du vill nollställa appen och börja om från början inom en nivå måste du starta om appen helt.

Här kan du läsa recensionen i Skolappar

tisdag 21 februari 2017

Scanner och översättare - fota text och få den uppläst

Med Scanner och översättare kan du fota av en text och få den uppläst med talsyntes. Du kan också få texten översatt till ett annat språk om du vill. Appen kan vara användbar när man behöver lyssna på en mindre mängd text åt gången. Man kan till exempel använda den för att fota av ett lästal i en räknebok. Den text man har fotat av sparas i appen så man kan gå tillbaka och lyssna på den igen. Det går också att synkronisera filerna med iCloud. Man kan välja storlek på texten och uppläsningshastighet.
Gratisversionen har alla funktioner men innehåller reklam.

Scanner och översättare finns för iOS. För Androidanvändare rekommenderas Google Översätt.

Legimus - en kostnadsfri tjänst för att lyssna på talböcker

Legimus är en kostnadsfri tjänst för talböcker. För att kunna använda tjänsten behöver man först skaffa ett konto. Det gör man på biblioteket. Minderåriga behöver ha med sig en vårdnadshavare. Man behöver inte visa något intyg, tjänsten är till för alla som har någon form av läsnedsättning.
När man har ett konto kan man använda sin dator, surfplatta eller telefon för att ladda ner och lyssna på talböcker. Det går att hitta böcker på flera olika språk. En del böcker finns även med text så att man kan följa texten på skärmen. Det är också Legimus man använder för att ta del av inläst kurslitteratur på universitet och högskolor.

På Legimus hemsida finns mycket information och bra instruktionsvideor att titta på.

Legimusappen finns för både Android och iOS.

DysseAppen

DysseAppen innehåller tips och förslag på strategier för elever som har dyslexi eller för andra som möter personer med dyslexi. 

I appen hittar du korta filmer som är inspelade av två tjejer som själva har dyslexi. De pratar om hur det själva var när de gick i skolan och vad man kan tänka på för att det ska gå lättare i olika situationer. Till varje filmklipp hör en checklista, där du själv kan kryssa i vilka strategier som passar just dig. Appen innehåller också en Dyssepodd där olika personer intervjuas. 


Det är FDB (Föräldraföreningen för dyslektiska barn) som står bakom appen. 

Dysseappen finns för Android och iOS.

CalConvert - en miniräknare med minnesfunktion och omvandlare

CalConvert är en miniräknare med minnesfunktion. Den visar det senaste steget du gjorde i din uträkning i fönstret och genom att trycka på en symbol får du upp flera uträkningar. Appen innehåller också en konverterare som kan omvandla många olika enheter, mått och valutor.

Appen har två programlägen. I stående format visas en grundläggande kalkylator och i liggande format syns även extra funktioner. Gratisversionen innehåller reklam (i en avgränsad del av skärmen) och färre valmöjligheter när det gäller att anpassa utseendet på appen.

Audio Note - en smart anteckningsapp för Android

Audio Note är en smart anteckningsapp för Android och iOS. Den är inte riktigt lika intuitiv och har inte riktigt alla funktioner som appen Notability. De viktigaste funktionerna finns dock där och den är ett bra alternativ för Androidanvändare. Precis som med Notability kan du göra en ljudinspelning av till exempel en föreläsning eller en genomgång och under tiden fota eller infoga bilder, skriva med tangentbord eller för hand, rita och göra överstrykningar. Alla typer av anteckningar du gör kopplas direkt till ljudinspelningen och blir som bokmärken i ljudfilen. Det gör det väldigt enkelt att hitta rätt i ljudinspelningen när du vill lyssna igenom något i efterhand. Du klickar på ett ord eller en bild och kan då höra det som sades från när du gjorde just den anteckningen.

Appen lämpar sig bäst för äldre elever, högstadiets senare årskurser och uppåt.

Här hittar Skolappars jämförelse av fler anteckningsappar.


Notability - en smart anteckningsapp med många funktioner

Notability är en smart anteckningsapp. Med den kan du göra en ljudinspelning av till exempel en föreläsning eller en genomgång, fota eller infoga bilder, skriva med tangentbord eller för hand, rita och infoga figurer. Alla typer av anteckningar du gör kopplas direkt till ljudinspelningen och blir som bokmärken i ljudfilen. Det gör det väldigt enkelt att hitta rätt i ljudinspelningen när du vill lyssna igenom något i efterhand. Du klickar på ett ord eller en bild och kan då höra det som sades från när du gjorde just den anteckningen. Man kan också använda appen för att anteckna och stryka under i PDF-filer. 

Appen lämpar sig bäst för äldre elever, högstadiets senare årskurser och uppåt. 

Här hittar du Skolappars utförliga recension och beskrivning av appens olika funktioner.
Här finns Logopeden i skolans recension och en videopresentation. 
Appen finns för ipad och iphone. 

Ljuda med Boo - träna uttal av ljud och nonsensstavelser

Ljuda med Boo är tänkt att locka barn i åldrarna 3-6 år till spontan härmning och upprepning av svenska språkljud och enkla stavelser.
I appen väljer man ett ljud eller bygger ihop en konsonant och en vokal till en enkel stavelse. Ljuden symboliseras av bilder (många symboler är samma som i Praxisalfabetet) och motsvarande stor bokstav. Grodan Boo ljudar och visar med munnen hur man gör ljuden eller stavelserna. En av appens styrkor är att den tar hänsyn till koartikulation, det vill säga att munrörelserna för samma ljud ser olika ut beroende på vilka ljud som finns runtomkring. Munnen ser t.ex. inte likadan ut när vi säger B i bi som när vi säger B i bo. 

Man kan spela in och lyssna på sig själv tillsammans med Boo samt få honom att säga stavelserna långsamt, repetera (tre eller fem gånger) eller bara göra munrörelserna utan ljud. Man kan inte spara ljudinspelningarna. En vuxen kan välja vilka ljud som ska vara tillgängliga för barnen att lyssna på/säga efter. För barn som har en begränsad mängd språkljud är det bra att introducera ett mindre antal åt gången.


I fullversionen finns konsonanterna P B T D K G S F V M N L samt vokalerna A E I O U Y Å Ä Ö. Det finns också en gratis provversion som innehåller ljuden P B A E och har något begränsad funktionalitet.

Appen bör ses som ett komplement till uttalsträning med en vuxen. Många av de ledande metoderna för uttalsträning vid dyspraxi förordar att man tränar uttal och munrörelser i riktiga, funktionella och motiverande ord. I Ljuda med Boo blir många av stavelserna nonsensstavelser. Det är också viktigt att barnet får återkommande feedback på när den gör rätt och tips på hur den ska ändra sina munrörelser för att låta mer likt Boo. Appen kan vara ett bra alternativ för barn som inte medverkar till att säga efter eller imitera en vuxens munrörelser eller behöver variation i uttalsträningen.

Här hittar du Appsöks recension av Ljuda med Boo.
Här hittar du mer information från upphovsmannen som är en svensk logoped.
Appen finns både för iOS och Android. Den är utformad för surfplattor.

Färger och fordon


Färger och fordon är framtagen av logopeder och riktar sig till barn i början av sin språkutveckling.
Appen innehåller tre spel som utspelar sig på en flygplats, i en verkstad samt i en stad. 
Den är framtagen för att barnet tillsammans med en vuxen ska få möjlighet att tillägna sig språkliga begrepp. Övningarna har ett lugnt tempo med naturliga pauser där ni kan prata om det ni hör och ser. 
I spelen tränar du ordförståelse, ordförråd och  färgbegrepp.


Instruktionerna ges muntligt och är lätta att förstå av en tydlig svensk röst genom att man klickar på en nyckelpiga. 
Det finns en svårighetsgrad och uppgifterna går att upprepa ett obegränsat antal gånger. 

Färger och fordon finns både för Android och iOS.
Här hittar recensionen på Skolappar

Läsguld - träna läsning på grundläggande nivå

I Läsguld ska eleven kombinera en orddel med ett bokstavsljud, så att det bildas ett riktigt ord. Eleven kan välja mellan fyra olika kombinationer, varav två är rätt. Läsguld innehåller sex olika svårighetsnivåer baserade på ordens längd och eleven samlar poäng efterhand. 
Eleven får först höra alla ljud i kombination med den del som ordet slutar på, t.ex. /f/-ot, /l/-ot, /d/-ot, /m/-ot. Därefter ska eleven dra rätt ljud till orddelen. Den kombination man har valt ljudas då åter en gång, /m/-ot och genom att trycka på orddelarna kan man få ännu fler repetitioner. Om eleven tycker att kombinationen låter som ett riktigt ord drar hen i spaken. Är svaret rätt får man poäng och hela ordet läses upp. Om man svarar fel får man fler försök men inga ledtrådar. Båda de rätta alternativen ska identifieras innan man går vidare till nästa uppgift.

Appen kräver att eleven har ett visst ordförråd på svenska, den erbjuder inget bildstöd för orden som ingår. Arbetar man tillsammans med en vuxen eller andra elever kan appen skapa möjligheter till diskussioner om vilka ord som är riktiga ord och vad de betyder. Appen bör i första hand användas tillsammans med en vuxen, risken finns annars att eleven kan chansa och få rätt på alla uppgifter utan att ha ha förstått syftet. 

Det finns möjlighet att skapa 4 profiler i appen och spara resultaten. Man får en pokal varje gång man har klarat en nivå och samlar pokaler på varje nivå. Man kan själv välja på vilken nivå man vill gå in och öva. 

Appen har ett något barnsligt gränssnitt och lämpar sig bäst för yngre åldrar, men kan säkert fungera även för vissa elever på mellanstadiet som behöver träna på en grundläggande nivå. 

Om man vill gå vidare och till att arbeta med ord med inledande konsonantkombinationer finns efterföljaren Läsguld 2

Här hittar du en recension av Logopeden i skolan

Läsguld finns för ipad och iphone. 

My Playhome - träna lägesord, instruktioner och att beskriva


Appen är ett digitalt dockhus som går att använda för att träna språket på många olika sätt. Alltså inget för eleven/barnet att sitta själv med i träningssyfte, men användbart i mindre grupp eller med en vuxen.





Exempel på sådant som går att träna i appen:
  • Begrepp och meningskonstruktion, till exempel: ovanför/nedanför, framför/bakom, bredvid, på, mellan, till höger/vänster om, antingen/eller, varken/eller, både/och, X men inte Y, X och Y, först/sen/sist, innan/efter, stor/större/störst, liten/mindre/minst, den lilla/stora, den största/minsta, större/mindre än, färger.
  • Att ge och ta instruktioner, till exempel 2 elever som turas om att ge instruktioner kring hur föremål och personer ska placeras i de olika rummen.
  • Låt 2 elever ha var sin padda med samma dockhus och rum framme, men olika placering av föremål och personer. Den ena eleven ska sedan förklara för den andra hur föremål och personer ska vara placerade i rummet. Jämför sedan för att se om det blev precis lika.
      Pappas appar har recenserat appen här.

Knäck läskoden - en app som tränar bokstavskännedom och tidig läs- och skrivinlärning

I Knäck läskoden finns det ett träningsläge och ett spelläge.
I träningsläget tränar barnet att spåra bokstäver med sitt finger, dvs. skriva bokstäver på skärmen. Fördelen är att appen ljudar bokstavsljudet (dock ej bokstäverna w,c,x,z, q). Man kan välja bokstav själv, få en slumpmässig bokstav eller spåra bokstäverna i nonsensstavelser.
I spelläget finns tre svårigheternivåer där barnet samlar poäng: bokstäver, nonsensstavelser och vanliga ord (helordsläsning). Barnen får höra ett bokstavsljud/ord och ska trycka på rätt bokstav/ord bland fyra alternativ. Man kan lyssna på bokstaven/ordet flera gånger.  Om man svarar fel får man ett nytt försök men inga ledtrådar. Man kan inte styra vilka bokstäver som ska ingå i nonsensorden.

Man kan inte skapa flera användare/profiler och börjar om från början varje gång man startar appen. Däremot finns en high score som man får skriva in sig på om man får en hög poäng (baseras på antal rätt svar och tidsåtgång). 

Appen är färgglad, men ger i övrigt inte ett barnsligt intryck och skulle därför även kunna passa äldre elever som behöver träna läsning på en grundläggande nivå

Här hittar du Skolappars recension av appen. Även Logopeden i skolan har gjort ett inlägg om appen. 

Appen finns för ipad och iphone.


Fonemo Minipar - en app för att träna auditiv diskrimination, fonologisk medvetenhet och uttal

Fonemo Minipar är en app som avser träna förmågan att uppmärksamma skillnaden mellan språkljud. Det är grunden för att sedan kunna uttala dem och så småningom kunna koppla dem till rätt bokstav. Appen innehåller minimala par (ordpar som endast skiljs  åt av ett språkljud) av ljud som kan vara svåra att höra och göra skillnad på för barn med fonologisk språkstörning. Dessa är: b-p, d-t, d-g, f-v, k-g, k-t, l-j, m-n, r-j, r-l, s-t, s-tj, sj-tj, blandade vokaler.
Urvalet av ljudkombinationer och bilder är genomtänkt, men själva uppgiften ställer en del krav på barnet, bland annat på arbetsminne. Man får höra fyra ord i en följd (t.ex. pil bil pil bil) och ska placera motsvarande bilder i samma ordning som man hörde dem. Efter det finns möjlighet att själv spela in när man läser orden i samma ordning och lyssna på sig själv. Ljudfilerna sparas inte. Man kan inte avaktivera inspelningsfunktionen. Man kan välja att visa ordet i text under bilderna, men bland vokalerna blir detta missvisande då det finns ljudstridigt stavade ord med (t.ex. juice som låter jos). Appen kan fylla en funktion som ett komplement till annan övning i auditiv diskrimination och uttalsträning för elever som är fonologiskt osäkra. Appen ger ett barnsligt intryck och passar bäst för barn i förskolan och yngre elever. 

Fonemo Minipar finns för ipad och iphone.

Här hittar du mer information om appen från tillverkaren. 

Spökbus

Spökbus är framtagen av logopeder och riktar sig till barn i början av sin språkutveckling.

Med hjälp av appen övar du på de vanligaste lägesorden på, i, under, framför, bakom, mellan, bredvid, och ovanför. 
Den består av tre spel som utspelar sig i en skog, ett tornrum och en labyrint.

Instruktionerna ges auditivt genom att man klickar på en nyckelpiga, de är tydliga och lätta att förstå. Det går att ställa in i två svårighetsgrader lätt och svår genom att klicka på kugghjulet i varje övning, vilket gör att inriktning på övningarna anpassas beroende på utförarens språkliga nivå och behov. Uppgifterna går att upprepa ett obegränsat antal gånger.

Med de i iOS inbyggda möjligheterna till motorisk anpassning, t ex tryckkänslighet på skärmen och kontaktstyrning kan gruppen användare utökas.

Spökbus finns både för Android och iOS. 
Här hittar du Skolappars recension av Spökbus

Bornholmslek

Bornholmsmodellen är en metod som övar färdigheter som har betydelse för läs och skrivförmågan främst för förskolebarn. Appen Bornholmslek bygger på och är uppkallad efter modellen. Appen övar den fonologisk-ljudmässiga förmågan enligt metodens riktlinjer.
Instruktionerna till övningarna är mycket tydliga ges med både ord och bilder. De kan upprepas så många gånger som man behöver.

Appens övningar är tydliga och kan varieras i svårighetsgrad. Man kan välja mellan att använda gemener eller versaler, dvs små och stora bokstäver när man bygger ord.
Övningarna tränar dig på att lyssna efter var i ordet ett visst ljud förekommer, att matcha ihop rätt bild med ett ljud, att öva på rim, att bygga och att skriva ord med ljudstöd och att lyssna rimsagor.
De flesta övningarna utförs genom att du drar och släpper ett objekt på skärmen. Om man har svårigheter med att dra ett föremål och släppa det kan man peka på det objekt som ska flyttas och därefter på det ställe dit man vill flytta det, så åker det dit.



Om man inte kan peka på skärmen utan behöver använda tryckkontakter går det att använda den inbyggda reglagestyrningen i iOS den så kallade ”glidande pekare”. Då trycker man på kontakten vid rätt tillfälle och så utförs åtgärden på ett liknande sätt som vid direktpekning.

Här hittar du recensionen från Skolappar

Läskod - en app för att träna bokstav-ljud-koppling och grundläggande läs- och skrivförmåga


Läskod är en app som tränar grundläggande läs- och skrivförmåga med fokus på kopplingen mellan ljud och bokstav (phonics). Det är en avskalad app med en tydlig struktur utan barnsliga förstärkare. Den kan med fördel användas även med äldre elever som ännu inte knäckt koden och passar bra för elever som nyligen börjat lära sig svenska.
Övningarna är uppdelade i olika nivåer. Samtliga går ut på att man ska skriva de ljud eller ord som man hör. På alla nivåer finns möjlighet att lyssna på ljudet/ordet flera gånger och appen ljudar bokstavsljuden för de tangenter man trycker på. Nivåerna är indelade efter vilket stöd som erbjuds och hur långa/komplexa orden är. På vissa nivåer finns även nonsensord. På nivå ett - fyra kan man välja vilka bokstavsljud man vill arbeta med, i övrigt kan man inte styra vilka ljud orden i övningarna ska innehålla. På den här sidan beskrivs nivåerna närmare. Man kan själv välja vilken nivå man vill börja på och följa resultaten med hjälp av staplar för andelen rätta svar eller stjärnor som visar hur många gånger man klarat en viss nivå. Det finns också en knapp för mer information främst riktad till lärare. Om man startar om appen försvinner alla stjärnmarkeringar och man kan inte heller ha olika profiler för olika elever.



Här hittar du Skolappars recension av appen.

Appen finns för ipad och iphone. 

Läsakrobaten - fonologisk medvetenhet och bokstav-ljud-koppling



I appen finns fem olika övningar varav framför allt de första 3 övningarna är bra och beskrivs nedan. Appen bygger både på fonologisk metod och på ordbildsmetoden.  Man tränar två bokstäver/ljud i taget där paren är till exempel V-I och S-A – alltså bokstäver/ljud som skiljer sig mycket och är relativt lätta att höra skillnad på. Appen passar därför för att träna den tidiga fonologiska medvetenheten. Eleven spelar sig fram till att kunna använda nya bokstavspar och alla övningar kan göras med varje bokstavspar. Versaler och gemener varvas i appens träningsläge. Detta går ej att ändra i inställningar.

Bokstav+bild är en bra övning för att lyssna ut initialt ljud. Eleven ska dra bilder på föremål till rätt bokstav utifrån det initiala ljudet, som att lejonet dras till bokstaven L. Appen läser upp orden och bokstavsljuden om man trycker på dem.

Bingo är en övning där eleven får se ett ord som saknar en bokstav. Eleven kan sedan välja mellan tre olika bokstäver att placera in i ordet från sin bingoplatta.

Bilda ord är en övning där eleven får bygga ihop bokstäver till ett ord. Början av ett ord ska pusslas ihop med ett av tre alternativ. Även här går det att få lyssna på ljuden.

I Memory ska bild och ord paras samman.

I Rim ska rimord paras samman. 

Länk till skolappars recension: http://www.skolappar.nu/lasakrobaten/

IPhone & iPad.

What does not belong? - en app för att träna kategorisering


Bildresultat för what does not belong
Eleven får se ett antal bilder och ska välja vilken som inte hör hemma i kategorin. Den bilden dras till en soptunna i vänster hörn. Appen är nivåindelad (8 nivåer) och alla nivåer fungerar likadant med lika många alternativ. Talet är på engelska men det går förstås att stänga av ljudet när man spelar. Det går att låsa upp alla nivåer i spelet till en kostnad. Eleven måste annars börja på lägsta nivån varje gång eftersom det inte går att spara spel. Det finns inga inställningar och appen går inte att anpassa på olika sätt.

Appen går att använda individuellt men framför allt i liten grupp där eleverna får träna på att motivera och diskutera kategorierna.

Gratis. iOS.

Things that go together - träna kategorisering med bilder

Eleven får para ihop bilder på föremål som hör ihop, till exempel skål och visp, blommor och blomkruka eller strumpor och skor. Bilderna ”studsar” om man försöker placera dem fel, eleven får alltså direkt feedback. Appen är på engelska, men det går att stänga av ljudet helt. Eleven får då ingen positiv feedback vid korrekt svar. Det går att ställa in hur många bilder som visas samtidigt, från 1 till 8 åt gången. Relativt stora bilder som är lätta att dra till rätt ställe på skärmen. Appen innehåller inte text.

iPhone och iPad.